Åpent foredrag: Bedre værvarsel i arktiske områder
/Arrangementet vil foregå på Youtube onsdag 27. mai kl 12-13, på denne lenken her.
Meld gjerne din interesse på Facebook-arrangementet.
Spesielle værforhold og få tilgjengelige observasjoner gjør det ekstra utfordrende å varsle været i nordområdene. Hvordan jobber forskere med å gjøre varslene bedre i Arktis?
Forskere fra Meteorologisk institutt, Universitetssenteret på Svalbard og Bjerknessenteret inviterer til åpent foredrag og spørsmålsrunde. De serverer den ferskeste forskningen om værvarsling i Arktis - og du får sjansen til å stille ekspertene dine egne spørsmål om vær og værmelding.
Hør forskerne selv fortelle om hvilke utfordringer de står overfor når det gjelder å varsle været i nord, og hvordan de jobber for å løse dem.
«I forskningsprosjektet Alertness utvikler vi metoder og verktøy for å øke kunnskapen om værforhold i Arktis. Vi er spesielt opptatt av vær som har stor betydning for brukerne av regionen», sier prosjektleder Jørn Kristiansen.
Program
- Mot bedre værvarsler i nord - min vei fra varslingsmeteorolog til forsker,
av Matilda Hallerstig, ph.d.-stipendiat i Alertness-prosjektet ved NORCE/Bjerknessenteret
- Hvorfor værvarsling er viktig for oss på Universitetssenteret på Svalbard,
av Marius Jonassen, førsteamanuensis i meteorologi, Universitetssenteret på Svalbard (UNIS)
- Hvordan lage et værvarsel, og hvorfor stemmer det ikke alltid med det været du opplever?,
av Morten Køltzow, forsker ved Senter for utvikling av varslingstjenesten, Meteorologisk institutt
- Hva vi gjør for å forbedre værvarslene i Arktis: Om prosjekt Alertness,
av Jørn Kristiansen, direktør for Senter for utvikling av varslingstjenesten, Meteorologisk institutt
- Bedre værvarsler: hvordan utvikler vi værmodeller og utnytter observasjoner for å gjøre varslingen bedre for brukerne.
Åpent for spørsmål fra publikum til panel med forskere fra Alertness-prosjektet.
I panelet: Roohollah Azad (Meteorologisk institutt), Marius Jonassen (UNIS), Stephanie Mayer (NORCE/Bjerknessenteret), Harald Sodemann (UiB/Bjerknessenteret), Teresa Valkonen (Meteorologisk institutt), Rafael Grote (Meteorologisk institutt).
Ordstyrer: Jørn Kristiansen
Hvem som er med
Meteorologisk institutt (MET) varsler været, overvåker klimaet og driver forskning. Felles for alt arbeidet er hovedmålet om å bidra til å sikre liv og verdier.
Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) er verdens nordligste utdanningsinstitusjon på 78 grader Nord. UNIS spesialiserer seg på utdanning og forskning innen arktisk biologi, arktisk geologi, arktisk geofysikk og arktisk teknologi med utgangspunkt i Svalbards geografiske plassering i et høyarktisk område
Bjerknessenteret for klimaforskning sitt mål er å forstå klimasystemet til nytte for samfunnet. Bjerknessenteret er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, NORCE, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet.